Over Plan en Aanpak

Sinds 18 jaar ben ik de drijvende kracht achter Plan & Aanpak. Als sociaal ondernemer en communitybuilder, als procesbegeleider en  trainer, gangmaker en strategische kartrekker. Ik pak de rol die nodig is om mensen, talenten, dromen en acties met elkaar te verbinden.
Ben ook altijd in voor een aanpak zonder plan, voor wilde plannen met een onverwachtse aanpak. Mijn handelsmerk? Samen doen, community building, aansluiten bij wat er al is, de weg van de kleine stappen: 'kai-zen' (je kunt het ook ambachtelijk ploeteren en poetsen noemen). 

Wat ik het leukst vind: vonken, mensen enthousiast maken, creatieve linken leggen en matches maken waar mensen energie van krijgen en waar ze mee verder kunnen. Lees hier meer over mijn manier van werken 

Publicaties  Welkom maar... \nGemeenten en maatschappelijk initiatief

Welkom maar...
Gemeenten en maatschappelijk initiatief

Er zijn bijna geen gemeenten meer die zich beperken tot burgerparticipatie, tot coproductie met bewoners bij thema’s die zij zelf bepalen. Bijna alle gemeenten willen zoveel mogelijk aansluiten bij dat wat er in hun voor- en achtertuin gebeurt, bij de kracht van de samenleving, bij maatschappelijke initiatiefnemers. Maar … dat aansluiten en faciliteren kan soms heel verschillend uitpakken. Het hangt er helemaal van af of bestuurders en raadsleden ook écht bereid zijn om regie los te laten, om serieus te streven naar meer zeggenschap en eigenaarschap van bewoners en werk willen maken van sterke gemeenschappen als partners, ongeacht domein, thema, programma.

Voor maatschappelijke initiatiefnemers kan het handig zijn om te weten waar ze in hun gemeente op kunnen rekenen. In deze blog beschrijf ik drie vormen van een gemeentelijk welkom voor maatschappelijk initiatief.