Terugblik: Plan en Aanpak in 2020
Corona of geen corona: samenleven en community building gaat gewoon door, in goede en in slechte tijden. Daarover heb ik tijdens de eerste Lockdown dit verhaal geschreven: ‘Buurtkracht en community building in coronatijden’. Voor ambtenaren betekende de Lockdown veel thuiswerk. maar ik denk dat er veel meer mogelijk is dan thuiswerk. Wat dat kan zijn, kun je in deze blog lezen. Andere artikelen uit 2020 zijn die over Veerkrachtige buurten en over mijn idee van een krachtige wijkaanpak vind je op een andere plek op mijn site.
Praktijkcoaching, trainingen en workshops
Maar goed, de wereld draait door en er valt nog meer te doen dan artikelen schrijven. Vorig jaar heb ik allerlei mensen en organisaties ondersteund met praktijkcoaching bij community based werken. Met workshops, meedenksessies, meekijken en meedoen, pas op de plaats-gesprekken, leerfilmpjes, het op gang brengen en begeleiden van communities of practice en meer. Met en voor mensen die nieuwsgierig zijn welk verschil ABCD (Asset Based Community Development) in hun praktijk kan maken, welke impact dat heeft, wat daarvoor nodig is, hoe je er morgen mee aan de slag kunt gaan. Ik denk dat ik dit werk het mooiste werk vind dat er is…
Jammer dat het programma van LSA 'Betrokken Buurten tegen Eenzaamheid' afgelopen is en daarmee ook mijn rol als coach van de buurtmakersgroep uit de Middellaan in Breda. Alle verhalen van de betrokken buurten die meegedaan hebben, de tips van de coaches en de Toolkit van het programma vind je op de site van LSA.
Werk als community builder
Maar…. ik moet zeggen dat ik het zelf doen als community builder en ‘gapper’ ook niet wil missen. Zoals vorig jaar zeven maanden lang een dag per week in opdracht van Versa Welzijn als community builder in Eemnes. En ik blijf zeker de initiatieven van de Eemnesser buurtmakers volgen, ga het Rondje Geluk lopen (zodra het rond is) en een keer bakken voor de Thee- en Taartsessies op het grasveld in de Patrijzenhof, als die weer mogen.
Tussen de lockdowns door konden we – wat een geluk! – zelfs allerlei live workshops en praktijksessies over buurtmaken en community building organiseren. Zoals de praktijksessies van het VSBfonds over ‘Buurtmaken begint bij je buren’, samen met Joop Hofman in Helmond, Lelystad en Wellerlooi. Maar ook online met sociaal werkers, buurtmakers, geloofsgemeenschappen en LSA-leden. Bijvoorbeeld diverse sessies over het belang van een welkomstcultuur bij je buurtinitiatief.
En natuurlijk de landelijke ABCD-Popeldag in juni, met zo’n 10 workshops, duizend kleurrijke verhalen, meer dan 100 deelnemers, een eigen popel-clublied, een quiz en internationale versterking vanuit Ierland en Engeland... Nooit gedacht dat online samenkomen zo leuk kan zijn.
En met de pet van gapper op heb ik vorig jaar meegewerkt aan het ambtelijke veranderprogramma van de gemeente Almelo over ‘Verder met de stad’. Met ontmoetingen tussen ambtenaren en bewonersinitiatieven, wijk- en duurzaamheidssafari’s, een escaperoom over samenwerken met de stad en meer.
Ondertussen in Baarn...
In Baarn, waar ik woon, zijn we van de zomer met ons ontmoetingscentrum Lokaal-O in de zomer naar onze 3de antikraak-locatie in vier jaar tijd verhuisd: het Poorthuis aan de Kerkstraat. Tijdens de Lockdowns hebben we verschillende Taart-, Muziek-, Soep- en Koekjesexpressen georganiseerd. Hebben we een receptenboek uitgebracht, op Burendag onze opening op de nieuwe locatie klein en meeslepend in vier bedrijven gevierd en coordineren we in deze tweede lockdown voordeuroptredens bij mensen thuis. Het blijft behelpen in Coronatijden, maar we zorgen er in ieder geval voor dat we elkaar niet kwijtraken en dat er af en toe wat lichtpuntjes en ontmoetingsmomenten zijn.
Het was een roerig jaar, met veel aandacht voor community building, met de vraag wat ons samen sterk maakt en door crisissen heen helpt. Een jaar waar buurten en wijken weer in het blikveld geraakt zijn. Waar het verlangen naar elkaar, naar ontmoetingen en samenzijn allerlei creatieve beren losgemaakt heeft. Een jaar dat ons enorm uitgedaagd heeft om moeite te doen elkaar te blijven begrijpen en ons om elkaar te bekommeren. Typhoon heeft dat prachtig verwoord in zijn gedicht 'Voorloper van Vrede', dat in januari in Trouw verschenen is. Het staat nu op de deur van Lokaal-O, een betere welkomstgroet en wegwijzer voor een ontmoetingscentrum is er niet.
Hey,
Hoe gaat het met je?
Kom even op adem .
We hoeven niets om thuis te zijn.
Geen plus of min, geen stellingname.
Weet je nog? Tijd.
Momenten van open handen in elkaar gegrepen
die zich alleen ballen tot een vuist om sleutels door te geven
Hier
van mij,
voor jou.
Wees voorzichtig, maar kom binnen.
Laat dezelfde voet, waarop je door wilt gaan,
rusten.
Kom kijken zonder te willen.
Hier zijn we dan.
Alleen nog een restje deurklink in de hand.
In een open veld.
Geen muren, scharnieren of barrieres,
alleen de wind die ons zijn geheim vertelt:
"Langer kijken doet ontmoeten,
ontvankelijkheid boven rede.
Het voordeel van de twijfel
is de voorloper van vrede."
Typhoon